Nederland – Bij het buurtschap Nederland is maandagmiddag omstreeks 12.20 uur in het natuurgebied De Weerribben aan de Rietweg een landbouwvoertuig uitgebrand. De zwarte rookwolken waren in de wijde omgeving zichtbaar.

De eigenaar welke het land van Staatsbosbeheer pacht, wilde net met zijn werkzaamheden beginnen om het riet te oogsten. Nadat hij de rietsnijder had gestart rook hij een brandlucht al gauw merkte hij dat zijn machine in brand stond.

De man aarzelde niet en wist overslag van het vuur naar het land met riet te voorkomen, ook verplaatste hij een verreiker in afwachting van de brandweerkorpsen van Steenwijk en Oldemarkt. De man heeft hierbij wel enige rook ingeademd, waarvoor hij uit voorzorg door het ambulance personeel is onderzocht.

Bij aankomst van het brandweerkorps van Steenwijk, werd de tankautospuit in het veld nabij de brandende landbouwvoertuig opgesteld. Met behulp van een hogedrukslang was het vuur snel onder controle. Van de rietsnijder bleef echter weinig over.

Met een materiaalvoertuig van de brandweer van Oldemarkt werd vervolgens lagedruk afgelegd. Het bluswater uit een nabijgelegen plas werd middels een pomp achter een quad naar de tankautospuit en brandlocatie gepompt, dit om na te blussen met mogelijk speciaal werkgereedschap om de grond te kunnen penetreren met water. Zodat eventuele hotspots in de grond ook gedoofd konden worden.

Of de brand is ontstaan door kortsluiting of een ander mechanisch probleem is niet bekend.