Steenwijkerland – De storm Eunice welke over ons land ging heeft vrijdag een spoor van vernielingen achter gelaten. De brandweerlieden van vooral het korps van Steenwijk hadden hun handen er vol aan.

Even na half twee werd de eerste stormschade melding gedaan aan de Koematen op het industrieterrein Groot Verlaat in Steenwijk. Bij een bedrijfspand was door de toenemende wind een dakpaneel losgewaaid. Brandweerlieden hebben vanuit de hoogwerker het dak geïnspecteerd om te kijken of het losgewaaide dakpaneel verwijderd kon worden.

Tekst gaat onder de foto’s verder!!

Aan de Gasthuisstraat ontstond vrijdagmiddag een gevaarlijke situatie toen door de wind dakpannen van een woning naar beneden vielen. Een ondernemer besloot direct met afzetlint meerdere straten af te sluiten in afwachting van de hulpdiensten. Ook aan een dakkapel van een horeca onderneming aan de Markt met de Waagstraat liep schade op.

Door de ineens grote stroom van meldingen was de meldkamer lastig te bereiken. Daardoor werd niet veel later de procedure ‘lokaal afhandelen’ opgestart. Hierdoor werd er op de brandweerkazerne in Steenwijk een lokale alarmcentrale ingericht, waarbij alle meldingen voor gemeente Steenwijkerland lokaal worden afgehandeld.

Met behulp van de hoogwerker werden losliggende dakpannen van het dak verwijderd, Aan de schade die ontstond aan een dakgoot aan de Kalverstraat kon de brandweer niets doen, omdat het aannemelijk was dat door de wind meer schade kon worden aangericht.

Tekst gaat onder de foto’s verder!!

Bewoners van een woning aan de Tulpstraat ondervonden ook problemen door de storm ook hier was het dakbeschot door de wind losgekomen. Brandweerlieden hebben het dak geïnspecteerd of er een gevaarlijke situatie kon ontstaan.

Tekst gaat onder de foto’s verder!!

Naast de vele schades aan woningen moest de natuur er zelf ook aan geloven. Op de Beulakerweg (N334) tussen Zuidveen en Giethoorn-Noord waaide er een boom deze versperde deels de weg. Brandweer Giethoorn kwam ter plaatse om de weg vrij te maken. Ook langs de N333 Tussen Blokzijl en Steenwijk sneuvelde een boom, deze kwam op het naast gelegen fietspad terecht, wat niet direct voor acuut gevaar zorgde..

Tekst gaat onder de foto’s verder!!

Ook bij een woning aan de Gasthuislaan in Steenwijk-West ontstond er schade aan het dak. een deel van het dak beslag was hierbij los gekomen. De brandweer heeft het loszittende deel met een zaag verwijderd om zo te voorkomen dat deze niet verder zou loswaaien.

Tekst gaat onder de foto’s verder!!

Aan de Burgemeester Goeman Borgesiusstraat is er vrijdagavond ook schade ontstaan als gevolg van de harde wind. Nokpannen waren hier van het dak afgewaaid. Het trottoir voor de woning en garageboxen werd afgezet. De bemanning van de hoogwerker heeft even later het dak geïnspecteerd.

Tekst gaat onder de foto’s verder!!

Ook het straatmeubilair moest het ongelden, door de harde wind sneuvelde op de rotonde van de Ruxveenseweg met de Broekslagen twee verkeersborden. De provincie zal hier mogelijk op den duur nieuwe bebording voor terug plaatsen.

Tekst gaat onder de foto’s verder!!

Ook bij een nieuwbouw woning aan de Compagnie in de Korputkwartier ontstond vrijdagavond stormschade. Hier was een daktrim losgewaaid, Nadat er contact was geweest met de bewoner is later de hoogwerker ter plaatse gegaan om het los waaiende deel te verwijderen van het dak.

Tekst gaat onder de foto’s verder!!

Bij een woning aan de Bakkersveld in Tuk is een groot deel van de gevelbekleding aan de zijkant van de woning stuk gegaan. Volgens een buurtbewoner ondervonden de buren van de gedupeerde, een dag eerder het zelfde probleem met hun gevelbekleding. De bemanning van de hoogwerker probeerde zoveel mogelijk de loshangende delen weer te monteren.
Tekst gaat onder de foto’s verder!!
Bij een rijtjeshuis aan de Bivak in Steenwijk zou volgens verkregen informatie dakpannen hebben los gelegen. De brandweer kwam ter plaatse om de bewoners te assisteren.
Tekst gaat onder de foto’s verder!!
Op het industrieterrein aan de Kanaalweg in Blokzijl waaide vrijdagavond dakbedekking van een pand. De brandweer van Vollenhove kwam ter plaatse om de los flapperende dakbedekking te verwijderen, met behulp van houten planken en/of balken werd het dak verstevigd.
Tekst gaat onder de foto’s verder!!
Ook de gevelbekleding van een woning aan de Sangerland in Steenwijk was te zwak voor de storm. De bemanning van de hoogwerker hebben de los hangende latten met schroeven weer bevestigd. Rond middennacht stonden alle voertuigen van het korps van Steenwijk weer op de kazerne en werd de procedure voor lokaal afhandelen van meldingen beëindigd.

Tekst gaat onder de foto’s verder!!

In de nacht werden de brandweerkorpsen van Marknesse en de brandweerboot van Giethoorn even na half drie gealarmeerd voor een stormschade aan de Muggenbeet in de gelijknamige buurtschap.

Bij aankomst bleek er de donkere weg een zeer grote tak van een boom te zijn afgebroken, die de weg vervolgens blokkeerde. Met behulp van een kettingzaag en mankracht werd de weg vrij gemaakt.