Havelte – Na 21 jaar trouwe dienst werd deze week tijdens de sleuteloverdracht de oude tankautospuit van het brandweerkorps Havelte vervangen door een nieuwe tankautospuit 4×4 blusvoertuig van het merk Scania Gryphus.
Het vervangende voertuig bied ruimte voor een chauffeur, bevelvoerder en vier manschappen. De gloednieuwe brandweerauto heeft naast een 4×4 aandrijving en een grotere watertank inhoud nog een aantal andere extra opties, zoals een blusmonitor aan de voorzijde van het voertuig, welke vanuit de cabine te besturen is.
De waterkanon kan circa 70 meter ver op vol vermogen spuiten, hiermee kan binnen een minuut de gehele tankinhoud van 3000 liter gebruikt worden. Een blusmonitor is hiermee uitermate effectief bij natuurbranden waar met behulp van de bluskanon tijdens het rijden een stoplijn gecreëerd kan worden.
Tevens zit er ook onder de bumper van de brandweerauto zogenoemde nozzles die ingezet kan worden bij het nablussen van een groot stuk oppervlakte en het koelen van de banden.
Brandweer Havelte is het eerste brandweerkorps in Nederland, dat met de nieuwe Scania Gryphus zal gaan rijden. Operationeel wordt de oude tankautospuit later dit jaar uit dienst genomen, zo is er ruimte voor alle brandweerlieden om het nieuwe voertuig te testen.