Havelterberg – De hooibalen die door de boeren als boerenprotest zijn geplaatst als een gedeeltelijk blokkade van de oprit van de A32 bij Steenwijk-Zuid met de Ruiterweg in Havelterberg, zorgen voor de benodigde overlast. In de nacht van 30 juli werd de brandweer voor de derde maal gealarmeerd voor een hooibaal in brand, er is namelijk geen derde partij te vinden die deze wil afvoeren.

De politie had voor aankomst van de brandweer van Havelte de brand zoveel mogelijk proberen te blussen met twee brandblussers. De brandweer heeft uiteindelijk het vuur gedoofd.

Op 29 juni jl. werd er middels een ludieke actie op de vluchtheuvel van de op en afrit van de A32 een hooibaal geplaatst met een boos gezicht. Deze hooibaal werd op 14 juli in brand gestoken, waarvoor het korps van Havelte werd gealarmeerd om het vuur te doven. Een dag later werd het brandweer korps van Steenwijk voor dezelfde hooibaal gealarmeerd, deze was toen wederom in brand gestoken.

Tijdens een nieuwe boerenprotest op 27 juli zijn op meerdere plekken opritten van snelwegen gedeeltelijk of geheel geblokkeerd waarbij hooibalen, grond of ander afval werd gedeponeerd, zo ook bij de oprit van de A32 aan de Ruiterweg.

Gezien de kans op mogelijke gevaarlijke situatie in de nacht van 27 op 28 juli heeft de politie de locatie tijdelijk beveiligd tot dat er een aannemer was die met behulp van pionnen en bebording de situatie zichtbaar had gemaakt. De hulpverleningsinstanties hebben in alle gevallen het verzoek neergelegd om de hooibalen te laten afvoeren, zo ook in de nacht van 29 op 30 juli. Rijkswaterstaat heeft gepoogd een aannemer in te schakelen, maar die wilde de boel niet opruimen, waardoor de situatie en de overlast blijft voort bestaan.