Scheerwolde – Het brandweerkorps van Steenwijk werd woensdag even voor 18.00 uur gealarmeerd voor een hulpverlening bij een woning aan de Kolk in Scheerwolde.

In de hoekwoning vond vandaag verbouwingswerkzaamheden plaats waarbij vanochtend beton was gestort. Om de ruimte te verwarmen is er langdurig gebruik gemaakt van een petroleum kacheltje. Familieleden van de bewoner waren vervolgens met een zogenoemde betonvlinder werkend op een benzinemotor gaan vlinderen. De ruimte waar beide heren aan het werk waren was afgesloten en werd niet tot nauwelijks geventileerd, ook bleek het rookkanaal van de kachel met een prop te zijn afgedicht.

Nadat de bewoner zelf thuis kwam trof hij zijn vader en stiefvader onwel aan in de woning. Beide slachtoffers zijn door het ambulancepersoneel gecontroleerd, waarbij de stiefvader met hoofdpijn en ademhalingsklachten naar het ziekenhuis is overgebracht. De vader kreeg gedurende de avond steeds meer last van hoofdpijn, waardoor de brandweer opnieuw een ambulance ter plaatse liet komen die hem uiteindelijk alsnog naar het ziekenhuis heeft vervoerd.

Brandweerlieden hebben in de woning metingen verricht, waarbij een zeer hoge en gevaarlijke concentratie van 300 parts per million (PPM) werd gemeten, daardoor werd er met de Adviseur Gevaarlijke Stoffen van de brandweer overlegd. De woning werd middels een overdrukventilator geventileerd, ook werd er bij de buren voor de zekerheid metingen verricht. Nadat er geen gevaarlijke waardes meer aanwezig waren kon de woning enkele uren later vrijgegeven worden.

Het is niet precies bekend, waardoor beide mannen onwel zijn geraakt dit zou volgens de brandweer door de dampen van de petroleum kachel, benzinemotor van de betonvlinder of combinatie van beide apparaten kunnen zijn.