Denekamp – De brandweerkorpsen van Steenwijk en Vollenhove deden zaterdag mee aan de provinciale brandweerwedstrijden in het Overijsselse Denekamp. Het korps van Steenwijk deed mee in de klasse 112, waar het korps van Vollenhove meedeed aan het onderdeel brandbestrijding.

Aan de brandweerwedstrijden in de klasse brandbestrijding deden negen brandweerkorpsen uit Overijssel mee, hiervan gaan de eerste twee door naar de volgende ronde op 11 mei in Woldendorp (Gr.) Het korps van Vollenhove eindigde derde, ze vielen hierbij wel in de prijzen, maar net niet genoeg om door. Het korps van Steenwijk daarin tegen plaatse zich wel voor de volgende brandweerwedstrijden op 25 mei in Hardenberg door het behalen van de derde plek.

Scenario incident 112:

Het brandweerkorps van Steenwijk was gealarmeerd voor een ongeval bij een loonbedrijf aan de Hoofdstraat in Lattrop-Breklenkamp op een steenworp afstand van de Duitse grens.

Bij aankomst werd de brandweer opgewacht door een medewerker van het loonbedrijf, door hem goed uit te vragen gaf hij de informatie dat er in het pand een ongeval had plaatsgevonden en dat er nog twee collega’s in de loods aanwezig waren. Hij was zelf bezig met laswerkzaamheden waarbij hij zijn gereedschap na het horen van een knal van zich af heeft gegooid, hierdoor was er mogelijk ook brand ontstaan in een van de ruimtes in het pand.

Bij het betreden van het pand werd door de brandweerlieden inderdaad rook waargenomen. In de werkplaats had een pallet met producten vlam gevat. In een andere gedeelte bleek een stapel banden naar beneden in de kelder gevallen te zijn. Een medewerker kwam hierbij met zijn been onder een van de bekneld te zitten en moest door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijd.

Ook moesten de brandweerlieden een vrouw helpen, die enkele meters naar beneden was gevallen en gewond was geraakt aan haar been.

Aan de provinciale brandweerwedstrijden in de klasse 112 deden tien brandweerkorpsen mee uit negen uit de provincie Overijssel en één uit Friesland.

 1. Brandweer Genemuiden 1825 punten
 2. Brandweer Nijverdal 2 1650 punten
 3. Brandweer Steenwijk 1640 punten
 4. Brandweer Weerselo 1639 punten
 5. Brandweer Wesepe 1616 punten
 6. Brandweer Lemelerveld 1565 punten
 7. Brandweer Welsum 1557 punten
 8. Brandweer Deventer 1541 punten
 9. Brandweer Bathem 1478 punten
 10. Brandweer Jubbega 1439 punten

Artikel gaat verder onder de foto’s!!!

Scenario incident Brandbestrijding:

Het brandweerkorps van Vollenhove werd gealarmeerd voor een brandmelding bij een productiebedrijf aan de Nijverheidsstraat in Denekamp. Het bedrijf ontwikkelt additieven. Deze emulsies op waterbasis worden gebruikt verf en inkt producten.

Aanrijdende bleek dat er inderdaad sprake was van brand en dat de ontruiming vanwege rookontwikkeling niet kon worden voltooid, waardoor er in het pand nog twee medewerkers aanwezig waren.

De productie van het bedrijf lag ten tijde van de brand stil, De brand was ontstaan door werkzaamheden met een slijptol, waarbij verpakkingsmaterialen rondom een machine vlam hadden gevat. Hierbij raakte een persoon gewond.

Ook was er sprake van een doorslag naar boven, waardoor er een stoom leiding was geknapt. Het tweede slachtoffer kwam hierbij in het nauw tussen de vlammen en stoom uit de leiding.

 1. Brandweer Olst 1865 punten
 2. Brandweer Hellendoorn 1805 punten
 3. Brandweer Vollenhove 1779 punten
 4. Brandweer Goor 1775 punten
 5. Brandweer Bergentheim 1741 punten
 6. Brandweer Markelo 1598 punten
 7. Brandweer Diepenheim 1535 punten
 8. Brandweer Nijverdal 1367 punten
 9. Brandweer Gramsbergen 1595 punten *(Opmerking Regelement)